Kuberneri kuukiri 4 – oktoober 2009

Head klubide presidendid ja sekretärid, austatud rotariaanid

Helsingi keskus on pikalt olnud jalakäijatele katsumuseks. Tänavaid on siin ja seal suure kiiruga üles kaevatud. Sellega aga on kiirus lõppenudki. Lahtikaevatud augud haigutavad üksinduses ja hüljatuna nädalaid, häirides nii jalakäijaid kui autojuhte.  Teetööde eest vastutajad ei tundu suhtuvat oma ametisse kui võimalusse kogukonda teenida ega tee tõepoolest kõike oma ameti väärikuse tõstmiseks.  Siin oleks meile sobiv sihtrühm Rotary aadete levitamiseks.

Oktoobrikuu  Paul Harrise tsitaat

Being a Rotarian imposes upon a man an obligation to carry into his trade association the ideals and precepts which he holds as a Rotarian. He should endeavor to make them appreciated and get them accepted by all in his line of business. (My Road to Rotary)

Rotary Internationali kuu teema

Rotary jaoks oluline põhimõte näeb ette, et hoiame au sees äri- ja kutsealamoraali, hindame  igasugust kasulikku tööd ja õpetame iga rotariaani nägema oma kutseala kui võimalust ühiskonna teenimiseks. Selle meenutamiseks on RI nimetanud oktoobri erialateenistuse kuuks.  Rotary-teatmikuski leitavad Nelja küsimuse test ja Singapuri deklaratsioon määravad selgelt kindlaks eesmärgid, mille suunas igaüks meist peaks oma maetis pürgima.

Piirkonnakonverents

Üks rotary-aasta kõrghetki, piirkonnakonverents, peeti viimasel nädalavahetusel Helsingis Munkkiniemis. Konverentsi teema oli Meie ühine Läänemeri. Meie piirkonda poolitava mere olukoda ja tulevikku käsitleti mitmekülgselt. Tundub, et meie Läänemere projektis ei lõpe töö kunagi. Oleks eriti tähtis saada kõikide Läänemere-äärsete riikide 72 000 rotariaani osalema mere päästmisprojektis. Lisaks Läänemere projektile tutvustati mitmekülgselt olulisi rotary-tegevuse aspekte. Konverentsil oli ka elevusttekitavaid hetki ja lõbu, mis tipnesid Kuberneri balliga Kalastajatorppa Ringsaalis. RI president John Kenny amatlik esindaja, PDG Peter Meldrum ütles oma lõpukõnes, et tunneb kahju, et ainult veidi üle 150 osaleja oli seda konverentsi nautimas. Saadud tagasiside põhjal on kerge olla tmaga sama meelt.

Varssavi seminar

Rotary International pakub mitmeid võimalusi rotary-teadmiste täiendamiseks. Neist üks on igal aastal erinevates maailma kohtades korraldatavad Institute nimea all toimuvad seminarid. Septembri viimasel nädalavahetusel räägiti Varssavi seminaril muuhulgas, et lastehalvatuse hävitamiskampaanias võetakse kasutusele endisest tõhusam vaktsiin. Vaktsiinist tekkiva immuunsus on samuti endisest parem. Räägiti ka, et Nigeerias on esimest korda olnud kahe nädala pikkune periood, mil ei esinenud ühtegi lastehalvatusjuhtu. See annab lisalootust lastehalvatuse  hävitamiskampaania õnnestumisse.

Koolituspäevad

Meie piirkond tõhustab aastakava kohaselt rotary-teadmiste andmist. Sel sügisel keskendume kolmele teemale: Kommunikatsioonitegevus ja avalik kuvand, Uute liikmete koolitamine, Rotary Fond rotary-liikumise osana. Teemaõhtuid korraldatakse hajutatult piirkonna AG territooriumidel ja need on avatud kõikidele rotariaanidele. Mõned kuupäevad on veel vabad. Juba otsustatud sündmuste kuupäevad on asekubernerid teatanud klubidele. Lõplik ajakava avaldatakse lähiajal. Kannustan kõiki osalema ja selle kaudu täiendama oma teadmisi Rotaryst.

Kuberneri klubivisiidid

Septembri lõpu seisuga olen koos oma abikaasa Sirkka-Liisaga külastanud 21 Soome ja 14 Eesti klubit. Oleme kogenud, et rotary-tegevus klubides on mitmekesine. Tulevaste klubivisiitide kuupäevad ja kellaajad leiate piirkonna kodulehelt www.rotary1420.org.

Rotary-tegevus

Vastuseks mõnedele küsimustele teatan, et meie piirkonnal kahjuks ei ole oma bürood. Teatud piirkonda puudutavates küsimustes võib siiski kuberneri nõusolekul kasutada Rotary-büroo ehk Soome Rotary ry Helsingis asuva büroo teenuseid eraldi tasu eest. Teenustasude hinnad on lisas.
Piirkonda puudutavad arved tuleb saata kubernerile või piirkonna finantskomitee esimehele PDG Börje Thorströmile, kes saadavad kinnitatud arved edasi Rotary-büroole maksmiseks.

Kohustuslikud toimingud

• Klubide sekretäridele on saadetud Suomen Rotary ry ja oma piirkonna maksude arve. Arved tuleb maksta 15. oktoobriks.
• RI on mulle teatanud, et on saatnud mõnele klubile meeldetuletuse tasumata RI per capita maksudest. Klubid, kes on sellise meeldetuletuse saanud, peaksid kiiresti tegutsema.
• Piirkonna kuberneri 2012–2013 kandidaatide esitamise tähtaeg lõpeb 2.11.2009 kell 16.00. Pärast tähtaega saabunud ettepanekuid ei võeta arvesse.

Aktuaalset

• Septembrikuu osalemisstatistika tuleb kanda SR liikmete andmesüsteemi hiljemalt 15.10.
• Soome Rotary koolitustoimkond palub tagasisidet juhend- ja koolitusmaterjalide kohta. Täpsemalt palun vaadata lisast.
• Soome Rotary sisemiseks kasutuseks mõeldud lehekülgi on täiendatud. Täienduste loetelu on lisas.
• Rahvusvaheline kätepesupäev on 15.10. Selgitused aadressilwww.globalhandwashingday.org
• RI Montreali Konventi on 18.–26.6.2010.  Registreerimismaks tõuseb 15.12.09. Konvendileminekuks korraldatakse rühmareis lisas toodud tingimustel. Eriti klubide presidentidel tasuks haarata võimalusest pääseda uusi kogemusi hankima.
Rotary-dollar

Rotarydollari kurss oktoobris  on 1 USD = 0,68 EUR.

 

Edukat oktoobrit!

Aatos Lahtinen
DG 2009-10

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.