Rotary heategevusüritus – 02. okt 2022 Silkkasoutu

Silkkasoutu toob taas Töölönlahtele kirikupaadid – Rotary heategevusüritus toimub juba 10. korda.

Iga-aastane heategevusüritus Silkkasoutu kogub vahendeid Läänemere heaks. Silkkasoutu on korraldatud alates 2013. aastast, alati Stadi heeringaturu avamispühapäeval. Sõudmisel osaleb üle 200 inimese ja see lõppeb seminariga.

Rotary Silkkasoutu toimub 2. oktoobril ehk Stadi heeringaturu esimesel pühapäeval. Heategevusüritusel sõuab enam kui 200 osalejat kirikupaatidega Töölönlahest Pikku-Finlandia ette, Kaisaniemi, Kruununhaa ja Katajanoka ümbrusest Kauppatorile.

Seoses koroonapandeemiaga pole me kaks aastat saanud sõuda, nii et veelgi suurema entusiasmiga haarame nüüd aerud. Rotary jaoks on Läänemere kaitsmine auasi. Üritus koondab osalejaid lisaks Soomele ka Rootsist, Eestist ja Itaaliast,“ räägib ürituse pikaaegne korraldaja Hannele Kauranne.

Aastal 2022 toetatakse Silkkasoutu kogutud vahenditega uurimislaevalt Aranda tehtavaid uurimissukeldumisi. Läänemere põhjas lebavates sõjaaegsetes vrakkides leidub endiselt kahjulikke aineid, nagu naftapõhised kütused ja määrdeained. Koos laskemoonas sisalduvate lõhkeainetega (Plahvatamata lõhkekeha, UXO) ja merre visatud keemiarelvadega, kujutavad need endast kasvavat ohtu Läänemere tundlikule keskkonnale.

Aastate jooksul on Silkkasoutu Läänemere töödeks kogunud juba üle 70 000 euro. Varasematel aastatel oleme vahendeid suunanud näiteks Vantaanjoki valgala veekvaliteedi ja elutingimuste parandamiseks. Seekord toetame uurimislaeva Aranda sukeldumisi, tänu millele saame vältida ohtlike ainete sattumist Läänemerre“, räägib Kauranne.

Silkkasoutu kulmineerub Helsingi Ülikooli Porthanias serveeritud heeringalõunaga ja Heeringa au seminaril. Seminari avab ülikooli kantsler Kaarle Hämeri. MSC Finlandia esindaja Johanna Vepsä räägib üritusel jätkusuutlikult püütud heeringast. Seppo Knuuttila Soome Keskkonnakeskusest SYKE räägib heeringa potentsiaalist Läänemeres ja kliimakindlast toidusüsteemist ning Juha Flinkman SYKEst heidab valgust Aranda keskkonnaohtlike vrakkide uuringutele.

Mure Läänemere pärast toob kokku palju tegijaid. Teeme palju koostööd organisatsioonide, riigiameti ja ettevõtetega. Seminaril saame kuulda tippeksperte, ürituse korraldamisel on kaasa aidanud meie partnerid ning hea asja nimel on kaasa tulnud firmasponsorid,“ rõõmustab Kauranne.

Silkkasoutu korraldavad seitse Rotary klubi: Finlandia Hall, Helsinki Baltic Sea, Helsinki International, Herttoniemi-Hertonäs, Pasila-Fredriksberg, Riihimäki-Hausjärvi ja Vantaa-Myyrmäki. Kaasatud on ka Lõuna-Soome ja Eesti Rotary piirkond 1420.

Lisaks Helsingi Ülikoolile, Stadin Silakkamarkkintonile ja SYKE-le on Soudu partneriteks Sulkava vene, Viking line, Helsingi linn, Netprofile, Ventoniemi, Helsinki Suomalainen Klubi ja Meripelastuseura.

Tere tulemast vaatama sõidu algust Väike-Soome pühapäeval, 2. oktoobril. kell 9:30!

Meedial palutakse teatada oma saabumisest Essi Isomäkile (kontaktandmed allpool).

Rohkem informatsiooni:
Hannele Kauranne
Tel. 040 061 8439
hannele.kauranne@gmail.com

Meedia kontaktisik üritusel:
Essi Isomäki
Tel. 040 572 4648
essi.isomaki@gmail.com
Ürituse veebisait: https://www.silakkasoutu.fi/
Pildid: https://www.silakkasoutu.fi/kuvia-images/

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.