KUBERNERI KUUKIRI – SEPTEMBER 2023

Üheskoos rohkem, üksinda vähem

 

2017. aastal püstitati Helsingis Svenska Teatern ette kunstiteos. Teose kõrval on messingist tahvel, millel on kirjas: Kaks riiki – üks tulevik.

See kunstiteos kirjeldab loomulikult Soome ja Rootsi koostööd ja ajalugu. Töö sõnum oli kõige aktuaalsem kevadel, kui Rootsi ja Soome seisid NATO liikmelisuse üle otsustamise ees.

Kui ma sageli sellest kunstiteosest mööda lähen, mõtlen ka meie piirkonnale 1420. Kaks riiki – üks piirkond. See kahe riigi ühine piirkond ei ole tavaline. Soome ja Eesti vahel on pikad, ajaloolised ja mitmekülgsed koostöösuhted. See meie ühine piirkond on selle koostöö loomulik osa ja jätk. See nõuab meilt kõigilt tugevat koostööd. Üheskoos teeme rohkem kui eraldi.

Oluline on, et kõigis piirkonna komiteedes oleks esindatus mõlemast riigist ning ühiselt korraldataks ka erinevaid üritusi, koolitusi ja läbirääkimispäevi. Peame veenduma, et oleme tugev ja võimas Rotary perekond. Meie piirkonnas on erinevad inimesed ja kahes erinevas riigis erinevad tegutsemiskultuurid, kuid samas tuleb ühise eesmärgi ja ühiste väärtuste nimel koostööd teha. Sooviks, et Eesti ja Soome klubid leiaksid rohkem suhtlemist, ühistegevust ja ühisprojekte. Me saame alati üksteiselt õppida.

Meie piirkonnas on üks majandus ja üks reeglistik. See eeldab head, avatud ja planeeritud koostööd ühe piirkonna, kuid kahe riigi otsustajate ja tegijate vahel.

Umbes 600 meie piirkonna liiget on Eestis ja 1700 Soomes.

Jaanuaris sain Rotary Internationali korraldatud koolitusel järjehoidja, mis ütleb: Üheskoos oleme tugevad. Tõsi. Koos töötamine tugevdab meid. Klubidevaheline koostöö on omamoodi sündmus, nii Soomes kui Eestis toimuvate kohtumiste ja projektide mõttes on see kasulik kõigile. Koostöö ja üheskoos tegemine kergendab ka klubide halduskoormust. Uhke on tõdeda, et Pasila klubi juhitavas õpetajate vahetusprojektis on osalenud klubi Namiibiast ja 19 klubi meie piirkonnast.

September on põhihariduse ja kirjaoskuse kuu

Nelson Mandela sõnade kohaselt on haridus võimsaim relv, mida saate maailma muutmiseks kasutada. ÜRO rahvusvahelist kirjaoskuse päeva tähistatakse 8. septembril alates 1966. aastast. Kirjaoskusest rääkides on viimastel aastatel keskendutud peamiselt Aafrikale. Viimastel aastatel on tehtud tohutuid edusamme, kuid miljonid lapsed ei jõua ikka veel kooliteed. Enamik neist on Sahara-taguses riikides ja tüdrukud.

Teisalt kostab Soomes isegi koolide ja õpetajate sõnum, et 21. sajandil on noorte lugemisoskus nõrgenenud.

Räimesõudmine ja matkamine 1. oktoobril 2023

Vabariigi President julgustas meid kõndima ja rääkima ka nendega, keda me varem ei tundnud. Nii et võtame nõu kuulda ja kohtume räimematkal.

KÕIK KAASA. Tulge rohkelt kaasa. Näeme seal.

Toimekat septembrit soovides

Ritva Semi

 

Tähtsad kuupäevad

Kuu valikud

Tallinn Hansa Rotary Klubi 10. sünnipäev, mis toimub 16.09.2023!

Pidulikul kontsertõhtusöögil esinevad Inga Kaare ja Peep Ojaveski duo, alati võluv Anett Kulbin koos bändiga ning muusikalise osa jääb lõpetama DJ Henrik Ehte. Õhtut juhib Jan Uuspõld. /…/

Loe lisaks

Haapsalu Rotary klubil tuleb 30. aastapäeva pidustus 30.09.2023!

Haapsalu Rotary Klubi 30.aasta juubelipidu pole mägede taga. Kõik ennast kaaslasega registreerunud osalevad loosis. Auhinnaks on Kristina Šmigun-Vähi võistlussuusad koos sidemetega /…/

Loe lisaks

Teisi uudiseid piirkonna kodulehelt ja Eesti Rotary klubide lehelt.

 

Kuu kasulik nipp

Rotary nähtavaks. Ärge unustage Rotary esemeid ja märke. Ühtsust suurendab ühetaolise riietuse ja riietumisega. Klubiüritustel või projektidel tasub kaaluda, kas see sobiks just meile. Rotary mõrke ja rõivaid leiab internernetist.

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.