Piirkonna D1420 augusti uudised/ kuukiri

HEAD UUT ROTARY-AASTAT!

Meie aasta tunnuslause on „The Magic of Rotary”. Mida see tähendab? Üheskoos lahendame kohalikke probleeme ja muudame maailma. Minu jaoks on väga oluline mõte, et üheskoos. Üheskoos suudame aidata oma kogukonda ja Ukrainat, üheskoos aitame maailma paremaks muuta. Rotary klubidesse on koondunud nutikam ja parim osa ühiskonnast. Mis oleks, kui üheskoos prooviksime sõnastada, mis on need probleemid, mis seisavad meie ees just praegu? Sest kui me ei tea, kuhu oleme teel, ei jõua me kunagi kohale. Ma ei küsiks, mis on probleem meie oma kogukonnas ja millist probleemi meie suudame lahendada, kui ma ei usuks, et on võimalik leida ka vastus. Niimoodi küsides võime jõuda ka ROMEO klubini ja isegi see on vastus. Kui klubi otsustab, et meie olemegi see „rich old men eating out”, siis pole siin ka midagi valesti. Valesti on siis, kui me ei tea, miks meie klubi eksisteerib, mis on meie strateegiline plaan.

Rotary-aasta võib alata! / DG Aune Past ja Tallinn Hansa klubi liikmetega kuberneri ja presidentide keti vahetuse tseremoonial.

Alustame küsimusest: mida me tahame?

Siis mõtleme üheskoos, kuidas seda saavutada ja lõpuks – teeme ära! Üks piirkond, neli keelt, kaks maad ja null lahendamata probleemi – see ongi meie piirkond 1420. Rohkem kui kunagi varem peame endale tunnistama, et Rotary on meie nägu, meie klubide nägu ja mitte keegi teine ei tule meie elu korraldama.

See aasta pakub maagiat. Rotary Internationali president Stephanie Urchick valis meie aasta motoks „The Magic of Rotary”. Sellel motol on palju tähendusi, sest tähenduse anname meie ise. Ikka on mul küsimus, mis on see maagiline, mida me Rotarys üheskoos teha suudame. Mis on see Rotary maagia, et me oleme siin ja mitte mõnes teises organisatsioonis? Sellel Rotary-aastal tähistatakse Rotary Internationali 120. aastapäeva. Kevadel külastab meid Rotary Internationali president.

Juulil 2024 sai charterkirja Kristiine Rotary klubi Tallinnas, loomisel on veel kaks uut klubi.

Rotary-aasta alguses on kohe olulised üritused. 6. oktoobril toimub Silakkasoutu Helsingis.

19. oktoobril toimub Euroopa kultuuripealinnas 2024, Tartus, Eesti Rahva Muuseumis Rotary konverents „Terve ühiskond: tervis ja rahu“

Konverentsi esinejad on kuberneri klubi ja Tartu Hansa Rotary klubi valinud oma ala tippude hulgast. Konverentsil esinevad inimesed, keda raha eest kuulama minna ei saa. Mõned nimed konverentsi kavast: Eesti Vabariigi presidendi abikaasa Sirje Karis, Marko Mihkelson, Martin Herem, Toomas Hendrik Ilves, Peeter Koppel, Margus Viigimaa, Andres Metspalu – lihtsalt mõned nimed. Konverents on tasuta, raha küsitakse päevase söögi eest. Õhtune kuberneri tantsupidu on küll igaühele piletiraha eest. Konverentsi sponsorite toetus lubab korraldada toreda sündmuse. Konverents on niimoodi plaanitud, et osaleda tahaksid ka kaaslased või pere suured lapsed. See on meie festival, pidupäev, mis loob uusi tutvusi, annab uusi ideid ja ma väga loodan, et on nii mõnegi koostööprojekti alguseks. Konverentsi ajal on klubidel võimalik esitleda oma projekte, fotonäitusi, ajaloo ülevaateid. Meie kasutada on ERMi Hurda saal ja fuajee. Täpsemalt www.rotary.ee lehel.

Kuberneri kuukirjade asemel hakkavad ilmuma Piirkonna Uudised, sest ainus VIP Rotarys on rotariaan. Alustame muutustega tasapisi, sest suured muutused nõuavad suurt ressurssi, väikesed muutused esialgu vaid head tahet.

AUGUST — LIIKMESKONNA KASVATAMISE JA UUTE KLUBIDE KUU

Rotary – see tähendab „People of Action”. Ei ole klubi ilma inimesteta ega ole piirkonda ilma klubideta. Rotariaanid ja klubid on piirkonnas kõige olulisemad.

Rotariaanide arv meie piirkonnas on viimastel aastatel vähenenud kuni 100 inimest aastas. Me räägime, et Rotary vajab noori. Mina ei ole seda meelt. Ma arvan, et Rotary vajab aktiivseid inimesi. Rotary elus aktiivne kaasalöömine ei ole alati seotud vanusega. Samuti tahan ma panna igaühele südamele, et me ei unustaks neid inimesi, kes on olnud meie klubi liikmed 30, 40, vahel ka 50 aastat ja kes nüüd on aktiivsest elust kõrvale tõmbunud. Hoiame neid oma tegevusega kursis. Rotary üks suur võluvõim ongi peletada üksindust. Orlandos kuberneride koolitusel kuulsin, et üksindustunne tapab sama järjekindlalt kui 14 sigareti suitsetamine päevas. Hoiame oma pikaaegseid liikmeid endaga aktiivsed.

Uute liikmete vastuvõtmine klubidesse on pikaajaline protsess. Mul on hea meel, et Rotarys kehtib DEI-põhimõte (Diversity, Equity, Inclusion). Kõigil, kes jagavad Rotary ideid „service above self” ja käituvad vastavalt nelja küsimuse testile, on võrdne võimalus Rotarysse kuuluda. Küll aga arvan ma, et see võrdne võimalus käib Rotary organisatsiooni ja piirkonna kohta. Iga klubi peaks tohtima ise otsustada oma liikmeskonna üle. Olge abivalmid leidma kõigile soovijatele sobiv klubi. Täna on väga erinevaid võimalusi klubi luua, olgu selleks siis firmapõhine, hobipõhine või muu ühendav viis. Samuti ei ole reglementeeritud klubi koosolekute viis. Üha populaarsemad on online-koosolekutega klubid või klubid, kes teevad vaid projekte.

Ma pean oluliseks, et klubil oleks oma Action Plan, et me teaksime, mida me tahame teha, kuhu jõuda ja kuidas.

Eestis sai charterkirja Kristiine Rotary klubi, kus liikmete keskmine vanus on 27 aastat. Klubi tegutses 2021. aastast Tallinna Vanalinna klubi satelliitklubina. Hästi tehtud!

 

Head taasisesesvumispäeva, Eesti!

20. august tähistame Eesti vabadust ja iseseisvust, mis sai tagasi võidetud 20. augustil 1991. Olgu see päev meile kõigile meeldetuletuseks, kui väärtuslik on vabadus ja kui oluline on seda hoida. Elagu vaba Eesti!

Ilusat suve!

Aune Past, DG 2024-2025

Tartu Hansa Rotary Klubi

20.08.2024

TÄHTSAD KUUPÄEVAD

KUU VALIKUD

KUU KASULIK NIPP

Avatud on registeerimine piirkonna konverentsile ja kuberneri galale!

Tartus, Eesti Rahva Muuseumis 19.10.2024.

Registeerimine on avatud!

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.