Kuberneri kuukiri – juuni 2015

Rotary-sõbrad!

Möödunud aasta Rotary piirkonnakubernerina on olnud üks huvitavamaid aegu mu elus.

Nagu kõik teavad, ei ole aasta sellisel juhul 12 kuud, vaid palju enamat. Töö Governor-electina ja koolitus San Diegos andsid põhja selles ametis olemiseks, kuid ei suutnud kirjeldada seda elamust, mille aasta endaga kaasa tõi.

Mul on olnud õnn saada endale toeks kogenud ja abivalmis rotary-sõpru, kelle abil on liikunud edasi ka probleemsed küsimused. Eriti soovin tänada endisi kubernere, komiteede esimehi ja halastamatult täpse sulega sekretäri, kelle kõigiga on mul olnud suurepärane koostöö. Ilma hästitoimiva juhatuseta on kuberneril raske aasta jooksul esilekerkivaid küsimusi edukalt lahendada.

Minu õnneks oli mu kuberneriaasta teemaks ”Rotary nähtavaks”, millega mul oli kerge samastuda ja võtta see ka endale juhttäheks. Olen juba pikka aega olnud sama meelt RI presidendi Gary C. K. Huangiga, et rotariaanide töö on liiga nähtamatu ja see on väärt avalikustamist. Ainult rääkides suurele avalikkusele kõikidest neist tohututest jõupingutustest, mida Rotary organisatsioonina teeb, võime saada oma tööle tuge ja rahalistki abi. Nähtavamaks muutmisesse on meie piirkond panustanud mitmel erineval moel, hea näide on mh esinemine Espa laval. Selle ja muude ürituste eest suur tänu kõikidele osalejatele.

Nagu president Huang Rotary rahvusvahelisel kongressil Sao Paulos ütles, tuleb meil jätkata tööd nähtavuse suurendamiseks. Ühe aastaga ei ole võimalik saavutada kõike, mida nähtavus tähendab. Me peame ka edaspidi andma oma panuse, et hoiaksime lippu kõrgel ja oleksime kingitus maailmale, milleks kohustab meid meie järgmise aasta moto. Ainult koostöös ja üksteist toetades suudame teha neid suuri tegusid, mida on loonud meie varasemad rotary-põlvkonnad. Tohutuid jõupingutusi nõudnud End Polio Now on saavutanud uskumatult suurepäraseid tulemusi, mida keegi ei oodanud juhtuvat. India on nüüd lastehalvatusest vaba ja Aafrikaski on lootust saavutada sama eesmärk. See on hea eeskuju meile teistelegi selles mõttes, et maailmas saab head teha ainult püsiva tööga.

RI president Huang on isiksus, kelle innustus nakkab esimesel kohtumisel. Talle omaselt haarab ta publiku kaasa kord HappyClap plaksutamisega, kord tehes Rotary Fondile justkui enesestmõistetava asjana annetusi. Tema ametiajal kasvas meie organisatsiooni liikmeskond enam kui 47 000 liikme võrra. Tema kandvaks mõtteks oli kaasata rohkem naisi meie tegevusse ja seegi õnnestus tal hämmastavalt hästi. Kui kohtasin teda juhuslikult Sao Paulo kaubanduskeskuses, oli talle enesestmõistetav lasta end koos abikaasaga pildistada ja kutsuda meidki pildile. Sõbralikkus ja vennalikkus tulevad temas loomulikul moel esile.

Mõeldes aasta jooksul esilekerkinud teemadele, olen saanud selgeks, et ainult pühendumine Rotary esialgsele eesmärgile viib meid ka edaspidi edasi. Peame tundma, et see liikumine on meie oma, toetama teiste projekte, olema avaralt rahvusvahelised ja aitama hädasolijaid. Meil on kõik hästi, meil on ressursse teiste aitamiseks. Rotariaanlus ei tohi olla sulg omaenda kübaral, vaid aitav käsi. Me ei saa olla enesega rahul, kui me ei osale abistamistöös ja teiste aitamises. Sedagi võib igaüks teha vastavalt oma jõuvarudele, nautides samal ajal ühiseid kohtumisi ja veetes koos toredasti aega. Nii võime ehitada võrgustikke, mis on olnud Rotary jõuallikateks juba üle saja aasta ja järgida meie motot: Service Above Self.

Andsin kuberneri ametiraha hea meelega üle DG Ritva Heinonenile, keda olen õppinud tundma kui tugevat ja tegutsemistahtelist naist. Usun, et minu enda aasta teema saab lisajõudu järgmisest aastast ja selle motost. Ritva on juba praegu olnud kaasatud selle programmi ülesehitamisse, mis loodetavasti jätkub ka tulevaste kuberneride ajal. Koostöö eelmiste ja tulevaste kuberneride vahel on eduka piirkonna absoluutne eeltingimus. Ka abikuberneride panus praktilisse töösse on olnud korvamatu väärtusega ja soovin tänada selle eest kõiki koos ja igaüht eraldi.

Aasta on liiga lühike aeg millegi saavutamiseks. Seepärast soovin veelkord tänada kõiki kaasteelisi, kes on aidanud mind kuberneri ülesannete elluviimises. Andes teatepulga üle uuele kandjale, soovin Ritvale õnne ja edu selleks ülimalt oluliseks ametiks, kus parimatel hetkedel võib tunda sügavat tänu kuulumise eest ülemaailmsesse organisatsiooni ja vahel taas ületamatut väiksust suurte projektide ees seistes. Kuid tsiteerides president Huangi: „It is better to light a single candle than to sit and curse the darkness.“

Rotary-dollar juunis: 0,92 Eur

Head suve kõikidele!

Birger Stjernberg

DG 2014–2015

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.