Kuberneri kuukiri – märts 2015

Head rotariaanid!

Märts on rotary-kalendris nimetatud lugemis- ja kirjutamisoskuse kuuks. Kui mõelda kuu sõnumile, tulevad sageli meelde riigid, kus meie jaoks enesestmõistetavad oskused ei kuulu sugugi kõikidele. Mitmetel põhjustel on erinevates riikides tohutu hulk inimesi, kelle võime hõlmata ümbritseva maailma asju on lugemisoskuse puudumise tõttu piiratud. Need inimesed elavad täiesti teistsuguses tegelikkuses kui näiteks meie, soomlased. Eriti kitsas on tüdrukute maailm riikides, kus peetakse tähtsaks ainult poistele hariduse võimaldamist.

Rotariaanid on traditsiooniliselt toetanud arengumaade võimalusi lastele hariduse pakkumisel. Arvukad projektid on võimaldanud koolide ehitamist sellistesse piirkondadesse, kus riikide endi jõuvarud ei ole olnud piisavad hariduse tagamiseks kõikidele. Soome haridussüsteemi häid tulemusi imetletakse mujal ning tänu sellele on meil võimalus arengumaadega koostööprojekte kavandades teha koostööd muuhulgas haridus- ja kultuuriministeeriumiga. Tasub pöörata tähelepanu ka käimlate ehitamise olulisusele nendes riikides, näiteks Indias, kus tüdrukute kooliskäimine on olnud vähene puudulike sanitaartingimuste tõttu. Seega võivad erinevad seigad mõjutada ebavõrdsuse ja harimatuse olemasolu maailmas.

Soome tagab põhiseadusega kõikidele võrdsed õigused haridusele. Sellest lähtudes peaksidki rotariaanid pöörama tähelepanu sisserändajate lugemis- ja kirjutamisoskuse edendamisele nende teises ehk soome või rootsi keeles. Haridusameti ettekirjutuste järgi pakuvad sisserändajatele õpet selleks loa saanud ametkonnad, kuid selle läbiviimises võetakse arvesse ka koostööd kolmanda sektoriga. Siin oleks meil eriti hea võimalus edendada lugemis- ja kirjutamisoskust ilma üle vee vett otsima minemata. Vahel näeb kaugemale, kui vaadata piisavalt lähedale.

Soome laste lugemis- ja kirjutamisoskuse pärast ollakse viimastel aastatel mures. Uuringute põhjal on noorte lugemis- ja kirjutamisoskuse tase langenud ja huvi lugemise vastu vähenenud. Sellel võib olla erinevaid põhjusi, kuid kasvanud huvi mängude vastu võib piirata lugemissoovi. Kas saaksime rotariaanidena aidata kaasa lugemisinnustuse kasvatamisele? Kas võiksime käia lasteaedades lastele muinasjutte lugemas, korraldada lugemishetki raamatukogudes või kuulutada välja lugemisvõistluse? Võimalusi on palju, kui tegudeni jõutakse!

Kirjutamisele saab lapsi innustada mitmeti. Helsinki City West Rotaryklubi on korraldanud juba aastaid lähedalasuvas põhikoolis kirjutamisvõistlusi, mille autasud antakse koolis avalikult ja pidulikult üle. Paljurahvuselises koolis on võistlusel osalenud nii soome keelt emakeelena valdavad kui seda teise keelena kõnelevad ja kirjutavad lapsed. Sellega on võistlus omaltpoolt edendanud võrdsust ja toonud vanematenigi infot Rotary tegevuse kohta. Iga klubi tegevuspiirkonnast leiab kindlasti kooli, kellega koos sama ideed ellu viia.

Lugemis- ja kirjutamisoskuse edendamine ei ole vaid teemakuu küsimus. Rotariaanid saavad oma tegevusega aidata maailma lastel omandada need elutähtsad oskused, haarates kinni klubi jaoks sobivast tegevusvormist. Teie abi vajatakse nii lähedal kui kaugel, nii rahalise annetuse kui oma tegutsemise kaudu. Iga rotariaan saab olla siingi abiks.

Piirkonnakonverents

Piirkonnakonverents toimub laupäeval, 18.4.2015. Kõik rotariaanid on oodatud Haaga Helia –rakenduskõrgkooli Pasilasse (Ratapihantie 13, Helsinki). Päevase sündmuse registreerimine algab kell 09.30. Programmis on palju huvitavaid ja ajakohaseid küsimusi ja esinejaid. Esinemisvõimaluse saavad ka meie külalised Rootsist ja Leedust. Vana traditsiooni kohaselt on sündmuse raames korraldatud ka infoturg, kus tutvustatakse mitmekülgselt meie piirkonna tegevust. Päevane osa, kuhu kuulub ka lõuna, lõpeb umbes kell 15.30.

Õhtul toimuv Governor´s Ball peetakse Ritarihuones (Ritarikatu 1, 00170 Helsingis). Tervituspokaalid tõstetakse kell 18.30 ja õhtusöök algab kell 19.00. Õhtusöögile on kutsutud peale ametlike väliskülaliste ja kõik piirkonna vahetusõpilased. Õhtu jätkub muusika ja tantsuga.

Sündmusele saab registreeruda piirkonna kodulehel! www.rotary1420.org

Rahvusvaheline Rotary päev

Rahvusvahelist Rotary päeva tähistati üle kogu maailma 23.2.2015. Ka meie piirkonnas on korraldatud mitmeid sündmusi, et pidada meeles meie organisatsiooni 110. aastapäeva. Tänan kõiki, kes on oma aktiivsusega muutnud Rotary tegevuse nähtavaks! Pidage meeles, et teema-aastat ”Rotary nähtavaks” on järel veel mitu kuud. Lisanduv valgus ja leebemad ilmaolud annavad ehk jõudu mõelda uutele projektidele.

PETS = President Elect Training Seminar

Meie piirkonna Soome osa PETS toimub laupäeval, 14.3. Lauttasaare ühiskoolis (Isokaari 19, 00200 Helsingi) ning Eesti osas 13.3 Pärnus Viiking Spa Hotellis (Sadama 15). Seminar on mõeldud klubide tulevastele presidentidele ja sekretäridele. Kuna seminar sisaldab palju põhiteadmisi Rotaryst, võivad kõik huvilised tulla osalema ja kuulama. Eriti soovitan seminari uutele liikmetele! Infot PETS-i kohta saab lisaks kodulehtedelt www.rotary1420.org ja www.rotary.ee .

Muusikal Billy Elliott Tallinnas

Rotary päeva tähistatakse Eestis 27.3.2015. Päeva programm on mitmekesine ning see lõpeb muusikaliga Billy Elliott ja sellele järgneva vastuvõtuga. Lähem info www.rotary.ee.

Rotary-dollari kurss märtsis on 0,88€

PALUN KÕIKI PRESIDENTE KINDLUSTADA, ET KLUBILIIKMED SAAKSID KUBERNERI KUUKIRJA!

Birger Stjernberg

Kuberner 2014-2015

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.