Kuberneri kuukiri 8 – veebruar 2014

Kui ei oleks olnud olümpiamänge ega sellega seotud talispordialade teleülekandeid, oleks aasta kõige külmem aeg möödunud täiesti märkamatult. Nüüd julgeme juba lootusrikastena oodata kevade tulekut, kuigi lõokeste ja musträstaste vaatlusandmed on üsna murettekitavad – looduse seisukohalt. Minu oma klubi meteoroloog (N.B! klassifikatsioonid on Rotarys absoluutselt olulised) hoiatab koosolekute alguses liigse kevadeootuse eest. Oleme ju alles veebruari ja märtsi vahetusel.

Rotary seisukohast on praegune hetk ka uue loomise aeg. Rotary-kevade aeg. Sellesse olemuslikult kuuluvad eel-PETSid on viidud edukalt läbi ja piirkonna veebilehele on ilmunud tegeliku PETSi ja piirkonnanõukogu kutse, programm ja registreerumisjuhised. Uue veebilehe (d1420.rotary.fi) kaudu on nüüd lihtne registreeruda ja saada nii DGE Birger Stjernbergi juhtimisel 15.3.2014 Lauttasaare Ühiskoolis toimuva sündmuse osaliseks. Programmis on muuhulgas teavet Rotary Fondi kohta, juhiseid klubide registrisse kandmiseks ning ettekanded Lastehaigla projekti hetkeseisust ja noorsoovahetuse tähendusest Rotarys. PDG Leila Risteli räägib juhtimisest rotary-organisatsioonis.

Piirkonna koduleht näeb nüüd tõesti uus välja. Tasapisi muutub selle kasutamine rutiinseks ning kogu oluline kommunikatsioon saab toimuda läbi veebilehe, nii kinnitavad piirkonna IT- ja kommuni¬katsiooni¬komitee. Veebileht ja selle alamlehed ei ole uhiuued, kuid varasemast värskendavalt eri¬nevad ja kasutaja seisukohast vaadatuna tähelepanuväärselt paindlikumad.  Lisame aja jooksul piisa¬valt madalama astme kasutajaõigusi  ning oodata on ka veebikasutuse koolitust, mis on suunatud eriti vastutavates ametites olijaile. Veebikülastajad märkavad kindlasti, et oluliselt on paranenud selle aja¬kohasus. Avalehel on lisaks PETS-ile juba Herttoniemi klubi kuulutus 11.3.2014 toimuva kiriku¬kontserdi kohta ja Katajanokka klubi teadaanne festivalist Save The Baltic Sea, mis peetakse 7.4., 8.4. ja 10.4.2014. Herttoniemi sündmuse tulu läheb Lastehaiglale ning  Katajanokka oma Läänemere projektile.

Üldiselt on märgata klubide tegevuse elavnemist, seda eriti piirkonna peamiste projektide ümber. Pikisilmi ootame End Polio Now korjanduste ametlikku loa saamist. Mingil määral üllatusena on tulnud tähelepanek, et mitmed klubid tahaksid tõepoolest näidata end rotariaanidena korjandus¬karpidega avalikes kohtades, tehes tööd ”kätega mullas”. Sellises vormis tegevus ei ole varem klubide poolt eriti toetust leidnud, kuid eelmise aasta kogemused olid  ainult positiivsed. Nii et kui ametlik luba – ja kevad – saabuvad, seadkem end valmis ja andkem oma panus vastavalt Bill ja Melinda Gatesi EPN üleskutsele. Piirkonnal on 7 eurot/liige juba ootamas, kuid  puudub veel 17 eurot liikme kohta selleks aastaks. Eesmärk on saada see summa kokku kas erinevate ürituste, korjanduse või klubiliikmete otseannetuste kaudu.

Aprillikuu ”supernädal” lõpeb piirkonnakonverentsiga, mille info ilmub juba järgmisel nädalal piirkonna kodulehele. Minge ja lugege kutset kevadisele piirkonnakonverentsile 12.4.2014 Suomenlinnas. Soovime, et suur hulk rotariaane registreeruks populaarsesse asukohta, ”Suokki-sse” veetma kevadpäeva osaledes kõrgetasemelisel konverentsil. Enne lõunat on ametlik programm ning õhtupoolik on ajaviitelisem nii rotariaanidele kui nende kaaslasetele. Õhtul kohtume tenalji von Fersenis (sõna ’tenalji’ tutvustatakse ekskursioonide ajal) ja ”murrame jääd” meeleoluka õhtuprogrammi saatel.

Piirkonnakonverentsi ajal on võimalus tutvustada infolaadal ka (klubi)projekte ning taaskord näha ja kohata meie kõikide jaoks nii tähtsaid vahetusõpilasi, kes just samal nädalal on Suomenlinnas ”laagris”.

Koos piirkonnakonverentsiga peetaval koosolekul valitakse piirkonna 1420 poolt 2016. a
COL (Council on Legislation) esindaja,  milleks iga klubi peab määrama oma ametliku esindaja koos volikirjaga. Hääletamisel võetakse arvesse klubi suuruse ja häältearvu suhet. Koosolekule registreerudes annavad klubide ametlikud esindajad oma volikirjad kontrollimiseks ja selle kaudu on koosoleku ajal teada saalisolevate klubide esindatus ja kasutuselolevad hääled.

Rotary-aasta ei lõpe piirkonnakonverentsiga, klubi tasemel keskendutakse tegevuse kavandamisele  koostöös vana juhatuse ja AG-dega. Maikuusse (7.5.2014) on liikmeskonnakomitee kavandanud liikmes¬konda puudutavatele teemadele keskenduva seminari, mille kohta esimene info on samuti ilmunud piirkonna veebilehele.

Aasta 2016–2017 piirkonnakuberneri kandidaadiks on valitud PAG Markku Stenvall, Espoo Meri Rotaryklubist. Minu isiklikud õnnitlused Markkule kuberneri teekonna alguseks! Loodame, et ta saab tulla end tutvustama kas piirkonnanõupidamise või –konverentsi osalejatele.

Kui ei teaks või ei kontrolliks rotary-allikatest, siis tuleks üllatusena, et veebruar on ülemaailmse üksteisemõistmise kuu! Korrates iseennast kuukirja algust tsiteerides: ilma olümpiamängudeta ei saa just praegu parimagi tahtmise juures rääkida mingist ülemaailmsest üksteisemõistmisest! Ja vaevalt need ülespuhutud ja liialdustega hiilanud mängudki asja parandasid.

Märts omakorda on lugemis- ja kirjaoskuse kuu, millest annavad meile sobivalt märku naljakad  ”trükivead” juba korduvalt reklaamitud piirkonna veebilehel ja võib-olla selles kuukirjaski.

Vaatamata kõigele tasub olla kaasatud Rotarysse!

Rotary-dollar on 0.74 eurosenti

Ilkka Torstila
Piirkonnakuberner 2013–2014

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.