Kuberneri kuukiri 6 – detsember 2013

Jõulud tulid ja läksid. Kätte on jõudnud rotary-aasta keskpaik  ja uued ülesanded ootavad.

Jõulueelses ootuses vaibus tegevus paljudes klubides ja liikmeid oli tavapäraselt võimalik kohata kirikutes. Mina ise osalesin Agricola kiriku hommikupalvusel, kus juba paljude aastate jooksul on kogunenud lisaks mu oma klubile, Finlandia Hall Rk-le ka Eira Rk, Kluuvi Rk ja Verkkorotary. Kluuvi Rk liikme Eero Suomineni jõulukõnet saab lugeda piirkonna avatud foorumis. Sündmuse  tipphetk oli  Tapiola Jousenkaari kooli tähepoiste* jõulunäidend. Tempokad ja veatud rollisooritused soojendasid vana ”Murjanite kuninga“ meelt!

Üle kogu maailma – olenemata usutunnistusest või kultuurist – veedetakse detsembrikuud ka rotary-pere kuuna.

Eesti rotariaanide algatatud korjandus Riia kaubanduskeskuses toimunud katastroofi ohvrite omastele saavutas hea tulemuse, millest oluline osa tuli ka Helsingi Toomkiriku kontserdi korjandusest. Suur tänu kõikidele kontsertidel osalenutele annetuste eest!

Rahalisest abist on suurem tähendus siiski sellel, et katastroof viis kokku Eesti ja Läti rotariaanid ja toimus esimene ühine kahe Baltimaa rotary-kogukonna vaheline koosolek. Piirkond toetab jõupingutusi, mis lähendavad kõiki Baltimaid ühisteks rotary-projektideks. Ajakirja Rotary Norden viimase väljaande juhtkiri annab hea pildi mainitud riikide Rotaryst. Läti kuulub Rootsi D 2410 koosseisu nii nagu Eesti Soome D 1420-sse.

Filipiinide taifuuni tagajärgedega tegeldakse endiselt ja ka veel pikalt tulevikus. Meie piirkonna osas tean, et Shelter Box’i korjanduses osales umbes 30 klubi. Osade otse tehtud annetuste kohta ei ole raporteid. Kõige olulisem on pidada meeles, et abivajadus on endiselt suur. Soomest on teadupoolest kogutud vahendeid umbes 40 telgi jaoks.

Piirkonna 1420 kodumaised suurprojektid edenevad hästi. Nii Lastehaigla 2017 korjandus kui Läänemere projekt on kulgemas soodsas pärituules. Lastehaigla algatusele annavad hoogu ettevõtete suured annetused ja loomulikult projekti algusajale iseloomulik innustus. Piirkonna klubid on üksmeelselt liitunud korjandusega ning algava poolaasta jooksul ootame ettevõtmisi, mille tulemusel saadakse abiks minev raha mujalt ning mitte otse klubikassast.

Rotary-aastat 2014-2015 puudutavad  piirkondlike toetuste (District Grants), globaalsetetoetuste ja stipendiumide taotlemise juhendid on saadetud klubidele teadmiseks. Piirkondlike toetuste ja stipendiumide taotlemine algab 15.1.2014. Selgusetuks jäänud  küsimuste korral tasub võtta ühendust DRFCC Harry Hedmaniga.

Läänemere projekt on aastatepikkuse töö tulemusel lõpuks muutunud meie piirkonna püsivaks tipp-projektiks. „Soome laht 2014“ aasta algab Läänemere heaks läbi viidud korjanduse tulude üleandmisega 10.1.2013 Riihimäe linnavalitsuse hoones.  Siis anname üle Vantaa jõe ja Helsingi Vetekaitse seltsile korjanduse ühised tulud, millest umbes 10 000 eurot on pärit Silakkasoutu (Silgusõudmisvõistlused) sündmuselt.

Läänemere projekti järgmiste sündmustega juba tegeldakse täie hooga ja kaasatud on suur hulk meie piirkonna klubisid. 2014. a Silakkasoutu võetakse piirkonna ”tiiva alla”. Sündmus tuleb endisest esinduslikum  ja osalejaid oodatakse nii teistest Soome piirkondadest kui muudest Läänemere ümbruse riikidest. Kindlate eesmärkidega töö hakkab tooma tulemusi.Õnnitlused sel puhul kogu Läänemere komiteele!

Aasta algus kulgeb hoolikalt ettevalmistatud eel-PETSide tähe all 4.2., 6.2., 11.2. ja 13.2.2014. Päris  PETS on Soomes 15.3.2014 Lauttasaari Ühiskoolis.

Soome rotary-piirkondade abikubernerid kogunevad 9.2.2014 Tamperes ühiseks koolitusseminariks, mille viivad läbi RI koordinaator PDG Mikael Ahlberg, RC Öland Södra, D 2410 ja abikoordinaator PDG Veli-Matti Heinijoki, RC Tampere International, D 1390. Seminar on esimene omalaadne  ja see rõhutab abikuberneride töö olulisust rotary-piirkonnas. Meie piirkonnast osalevad lisaks kolmele ametist taanduvale AG-le nende asemele valitavad uued AG-d ning kolm ametisse jäänud Soome abikuberneri ja võimaluse korral ka kõik Eesti abikubernerid. Sündmus pakub ainulaadse võimaluse siirata  kogemusi ja teadmisi ning anda AG-dele innustust uuteks ülesanneteks piirkonnast suuremateski mastaapides.

Ka piirkondade ühiselt taotletav Rotary avalikkuse toetus rõhutab meie kuue piirkonna soovi koostööks. Rotary nähtavus suure avalikkuse silmis ei saa piirduda klubi- või piirkonnatasandiga. Parim oleks, kui rahvas õpiks meid tundma ROTARIAANIDENA ning mitte piirkondadena või kohalike klubidena.

Piirkonna veebilehe raskepärasus on olnud pidev kõneaine juba paar aastat. Probleemid sisselogimise ja aktuaalsete uudiste kiire levitamisega põhjustavad halle juukseid meile kõikidele. Asi peaks paranema, kui aastavahetusel lõpeb varasema teenusepakkujaga sõlmitud lepingu kehtivus. Leping lõpetatakse enne tähtaega ning piirkonna IT komitee töö ja soovituste tulemusel on valitud kodulehele uus platvorm. Usun, et meie liikmed tervitavad muutust innukalt, kui veebruaris 2014 on uus koduleht ”up and running”, nagu komitee avalduses on öeldud.

2016.–2017. aasta piirkonnakuberneri (DGNN) kandidaatide ülesseadmise aega pikendati  nimetamiskomitee otsusega kuni 15.1.2014 kell 16:00. Klubidel on niisiis endiselt piisavalt aega teha oma ettepanekuid vastavalt varem presidentidele saadetud juhistele. Komitee tahab rõhutada ettepanekute vormilist külge, mille hulka kuulub ka, et kandidaat on klubi koosolekul üksmeelselt heakskiidetud ja soovib ka ise sellesse ametisse asuda.

Piirkonna 1420 esindaja 2016. a RI seadlusandlikku kogusse (Council on Legislation=COL) valitakse piirkonnanõupidamisel 12.4.2014. Klubidel palun teha kandidaatide ettepanekud vabas vormis ja saata need kubernerile kas e-posti või kirja teel hiljemalt 31.1.2014.  Ettepanek peab sisaldama kandidaadi nõusolekut ning klubi presidendi ja sekretäri allkirja. Sobivuskriteeriumid leiate Manual of Procedure (2010) punktis 8.020.

Rotary-aasta 2013–2014 on niisiis poole peal. Esimesed kuus kuud möödusid suures osas klubikülastuste tähe all ning nii klubide kui piirkonna eesmärkide ja projektide kavandamise ja „turustamisega“. Olen küsijatele öelnud, et teine poolaasta on lubaduste lunastamise aeg.Klubid on üle vaadatud, piirkonnaorganisatsioon löögivalmis ja taas on aeg kannustada kõiki osalema töös Rotary ühiste eesmärkide nimel!

Soovin kõikidele piirkonna 1420 rotariaanidele ja nende peredele edukat uut aastat!

Rotary-dollar on detsembris 2013 ja jaanuaris 2014 0,74 eurot.

Kaasa Rotary – muuda elu!

Ilkka Torstila
Piirkonnakuberner 2013–2014
* Tähepoisid – soome keeles Tiernapojat ehk tähtipojat – on sajandeid vana soome jõulutraditsioon, laulumäng, mida algselt esitasid noored poisid, liikudes majast majja. Traditsioon on tuntud eelkõige Soome põhjaosas. Laulumäng põhineb peamiselt Matteuse evangeeliumil ja jutustab idamaa tarkade retkest Jeesuslapse juurde ning kuningas Herodesest, kes käsib oma sõduritel tappa kõik väikesed poisslapsed, lootuses surmata ka vastsündinud Jeesus, tulevane ” juutide kuningas”. Tänapäeval esitatakse tähepoiste laulumängu eelkõige erinevatel jõulu- ja pikkujoulu pidudel. Vaata lähemalthttp://fi.wikipedia.org/wiki/Tiernapojat
(tõlkija kommentaar)

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.