Kuberneri kuukiri 3 – september 2013

Ilkka Torstila Kuvernööri – Guvernör – Governor 2013–2014
ROTARY INTERNATIONAL DISTRICT 1420 Southern Finland and Estonia
Kuberneri kuukiri, september 2013

Piirkonnakoosolek läheneb. Saime kõik põhikirjas sätestatud vajalikud dokumendid saadetud klubide presidentidele täpselt kuu aega varem ning nii selles kirjas kui piirkonna veebilehel on täpsustused koosoleku päevakava kohta. Mitmed inimesed on juba jõudnud imestada, miks ühepäevane kohustuslik osalemine ainult koosolekul põhjustab 40 eurose kulu osaleja kohta.

Koosoleku koht on Helsingi Soome Klubi, mis on oma asukohalt ja tasemelt väga kvaliteetne. Ruumide kasutus, kohv, karastusjoogid ja lõuna tõstavad kulud 40 eurole, mida tuleb pidada mõistlikuks.

Alustame 26. oktoobri hommikul kell 9.30 hommikukohvi ja registreerimisega. Tegelik koosoleku algus on võimaliku muusikalise etteaste järel umbes kell 10.00–10.15.

Päevakava on muljetavaldavalt pikk, kuid mitmed küsimused on nii hästi ette valmistatud, et loodetavasti ei võta nende käsitlemine ülemäärast aega.

Mõned asjassesüvenenud on imestanud, et päevakavas esineb nii nimekuju Soome Rotary-piirkond 1420 kui Soome Rotary-piirkond 1420 ry. Selgituseks niipalju, et piirkond 1420 on Rotary Internationali liikmete piirkond ja selle kõrvale on omal ajal asutatud Soome seadustele vastav registreeritud ühendus (ry) ning mõlemad nõuavad eraldi käsitlemist koosolekul.

Selles küsimuses on nüüd tulemas põhikirja muudatuste kaudu ühtne praktika. Tulevane muudatus tingib ka selle, et ka klubid peavad vastavalt ametkondlikule nägemusele lõpuks registreeruma, kui soovivad olla registreeritud piirkonna 1420 liikmed. Küsimust käsitletakse päevakorra punktis 19.D.

Punktis 15 määratakse tulevase 2016–2017 rotary-aasta kuberneri nimetamiskomitee. Kubernerikandidaate on saanud esitada piirkonnale alates rotary-aasta algusest. Piirkonna klubidel tuleks valida kuberner vastutustundlikult ja Rotary põhimõtete kohaselt. Piirkond peab valima kandidaadi mitte varem kui 36 kuud, kuid hiljemalt 24 kuud enne ametisse asumist.

Niisiis on see teema just nüüd ajakohane. See on ka põhjus, miks tegelik asjakohane kuulutus saadetakse klubide presidentidele eraldi.

Meie piirkond lükkab õige pea ametlikult käima Lastehaigla 2017 korjanduse. Sellega seoses saadetakse klubidele infot ning asjaga on seotud ka meie rotary-kogukonna jaoks uus sündmus, mida ma ei tohi veel paljastada, kuid see kajastub septembrikuu rotary-teemas.

Olgu siiski mainitud, et sündmusel läheb oksjonile märkimisväärset tähelepanu äratanud noore Soome kunstniku Fanny Tavastila teos ja rahvusvahelistki mainet saavutanud Eesti skulptori Tauno Kangro töö. Oksjoni tulust saab põhi meie piirkonna Lastehaigla korjan-dusele. Mõlemad kunstnikud osalevad sündmusel.

Piirkonnakoosolek lõpeb sellega, välja arvatud piirkonna juhtkonnale. Edasi toimub seminar, kus käsitletakse aktuaalseid piirkonna küsimusi nii Soome kui Eesti osas. Eeldatav päeva lõpp on kell 16.00.

Eelpool viitasin kuu rotary-teemale, milleks on noorsooteenistus. Ametlikult on seadusandlik kogu nimetanud uue teenistusliini (”5th Avenue of Service”, ”New Generations”) Youth Service nime all kulgema. Eesti keeles niisiis noorsooteenistus.

Kuu aja jooksul ongi selles suhtes toimunud olulisi edenemisi. Märkimisväärseim neist ehk see, et Soomes toimub aastal 2016 EEMA koosolek, kuhu oodatakse osalema umbes 3000 oma piirkonnas noorsooteenistuse valdkonnas töötavat rotariaani. Vastutus langeb suures osas meie piirkonna noorsooteenistuse komitee esimehele Liisa Stjernbergile. Sellise koosoleku saamine Soome on sündmus, mille puhul on põhjust õnnitleda kõiki noorsoovahetuse eest töötanud rotariaane meie kõikides piirkondades.

Klubikülastuste ajal olen näinud arvukalt rõõmustavaid seiku meie tegevusest. Klubid on iseseisvad ja teadlikud oma erilisusest. Uuelt Rotary Fondi tegevusmudelilt oodatakse uut tõuget tavapärase klubitegevuse kõrvale.

Esialgu on meie piirkonna Rotary Fondi komitee organiseerinud territoriaalsed toimkonnad, millega soovitakse parandada oskusi klubitasandil ja tõhustada klubidevahelist koostööd.

Eelmisel nädalal valmis juhendmaterjal piirkonna abirahade taotlemise ja jagamise menetluse kohta. See on hea, sest olen klubidele levitanud sõnumit, et uus fondimudel soosib lähialadele suunatud projektitegevust, millele tasub taotleda abiraha piirkonnast, sest selle üle otsustab piirkond ilma, et Rotary Fond ütleks sõna sekka summade või sihtkohtade osas.

Globaalsete projektide kohta tulevad juhised hiljem. Rotary Fondi alane koolitus toimub Eestis 2.11.13 ja Soomes laevaseminarina 25.1.2014.

Klubid on end mitmel erineval moel üles töötanud. Helsinki City West on nüüd 100 % Paul Harris Fellow klubi, mis on suur haruldus igal pool. Palju õnne !

Praegugi on meie tegevuses erinevaid ”tõmbenumbreid”, näiteks osalemine Mommilanjärve sõudmisvõistlusel. Viimase eeskujul on tekkimas 6.10.2013 toimuv Silgusõudmisvõistlus (Silakkasoutu), kuhu on tulemas 6–7 võistkonda muuhulgas nii Eestist kui väljastpoolt piirkonda 1420. Kutsun kõiki selle üleriigilise tähtsündmuse pealtvaatajateks kas stardipaika Kaisaniemen randa kell 10.00 või finišisse Presidendilossi ette umbes kell 12.30!

Eesti klubidest väärib mainimist kindlasti uusim ehk Tallinn Hansa Rotary Klubi (Rotary Club of Tallinn Hansa), mis sai Charteri 16.9.2013 ja seda tähistav pidu toimub 23. novembril Tallinnas. Eesti rotary-tegevus on aktiivne ja erineb isikupära poolest suuresti Soome omast, mis on minu meelest ainult värskendav. Mainitud Tallinna Hansa klubigi on esialgu ”vaid naiste klubi”!

Eestis asutatud Eesti Rotary Keskus hakkab loodetavasti märkimisväärsel kombel toetama sealsete klubide vahelist koostööd ja soovime saavutada loomulikult ka seda, et uue keskuse loomisega selginevad Eesti kavatsused piirkonna 1420 suhtes. ERK põhikiri on parajasti ülevaatusel Rotary peakorteris.

Piirkond taotleb korjanduse läbiviimise luba PolioPlus kampaaniateks. Et selle saamine võtab kindlasti mõne nädala aega, tasub olulisemad projektid siirdada kevadele. Muuseas, näiteks klubide sees toimuvate korjanduste tulemusel poliokontole kogunev (ja PHF punkte koguv) raha tasub ”pantida” seniks, kuni piirkond saab avatud oma PolioPlus konto.

Et ma ei jõudnud klubivisiitide kiire aja tõttu Peterburi seminarile, annan vaid edasi sealt vahendatud tervitused. Sündmus oli hästi korraldatud ja pidulik. Loomulikult olid kohal järgmisele perioodile hinge sisse puhumas tulevased RI juhid. See seminar on sündmus, kus tasub tingimata osaleda ja saada maitset rahvusvahelisest atmosfäärist veidi väiksemal skaalal.

Kui on soov näha ja kogeda tõeliselt suurt Rotary rahvusvahelist mõõdet, on õige kohtRotary Konvent, mis järgmisel korral toimub 1.-4.6.2014 Sydneys. Registreerumine ja ühine reisikorraldus on juba alanud.

Sydneysse oodatakse 25 000–30 000 osalejat. Ehk tuleks minna suurema seltskonnaga kogema aussie’de taktikepi all rulluvat mõnusat rotary-meeleolu!

Kas oled muide märganud Rotary uut graafilist ”ilmet”? Veidi kahvatu minu meelest.

Rotary-dollar on endiselt 0.77 eurot.

Kaasa Rotary, muuda elu

Ilkka Torstila
Piirkonna kuberner 2013–2014

30.09.2013

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.