Kuberneri kuukiri 10 – aprill 2014

Aprilli alguses saabus Rotary Internationali peasekretärilt John Hewkolt häid uudiseid. Rotary lastehalvatusevastane töö on lõpuks saanud laia meediakajastust. Muude meediakanalite hulgas on CNN, BBC, The Guardian, Reuters, The Wall Street Journal, The New York Times ja Washington Post tõstnud käesoleva aasta jooksul esile  meie organisatsiooni tähelepanuväärset rolli lastehalvatuse hävitamisel. Osa meediakajastusest on käsitlenud meie koostööd Gatesi Fondiga. Lõplik läbilöök  toimus, kui India kuulutati lastehalvatusevabaks. Seda eesmärki oli peetud võimatuks. Maailmas on praegusel hetkel vaid kolm riiki, kus metsik lastehalvatuse viirus  põhjustab endiselt haigusjuhtumeid: Afganistan, Nigeeria ja Pakistan. Üksikuid juhtumeid avastatakse sõjategevuse aladel nagu Süürias ja Somaalias. Nende likvideerimise jaoks on olemas oma strateegia.

Oleme seega väga lähedal lõplikule võidule, kuid finišist ei saa siiski veel rääkida. Järgmine kriitiline aasta on 2018, kuid on tõenäoline, et viiruse käitumine ei muutu ega kriisipesad hävine maailmast kusagile,  nii et ka pärast seda aastat tuleb kaua hoolitseda järeltegevuste eest.

Kõige selle nimel on kulutatud kujutlematu hulk raha  ja vaja oleks lisagi. Kuigi rotary-piirkondades tuleb ette üldisi võitlusväsimuse märke, ei kavatse me alla anda, vaid järgime endiselt Gatesi Fondi üleskutset. Jooksva rotary-aasta eesmärgist puudub meil endiselt 17 eurot liikme kohta. Kõikidel klubidel tuleks see eesmärk enne rotary-aasta lõppemist ühel või teisel viisil saavutada. Ametlikku korjandusluba oodates hakkab tunduma, et eesmärgini on kõige lihtsam jõuda korjanduskarpi klubikoosolekul ringi käia lastes ja taaskord ammutades klubiliikmete omast taskust. Kui luba lõpuks saabub, võivad klubid panustada eesmärgi saavutamisse ka avalike korjanduskampaaniate kaudu.

Rotariaanid on alati vastutanud oma lubaduste täitmise eest. Sel aastal alanud Uue lastehaigla 2017 korjandus on toonud meie piirkonnas kokku üle 38 000 euro ja kuuldavasti neid klubisid, kes pole oma korjanduste tulu üle kandnud, on veel terve hulk. Kutsungi klubisid üles kandma oma lastehaiglale mõeldud raha enne juunit üle piirkonna kodulehel leitavale korjanduskontole, et saaksime alustada uue rotary-aasta kampaaniat teadmisega senise tulemuse kohta.

Kuni piirkonnakonverentsini oli suurima summa kogunud Töölö RK, sellest järgmiseMäntsälä RK ja kolmandaks Eira RK. Klubidele autasudena antud PHF tunnustused saavad endale tublimad klubiliikmed vastavalt koosolekutel tehtud otsustele.

Suomenlinnas 12.4. peetud piirkonnakonverents õnnestus üldise hinnangu kohaselt suurepäraselt. Ühte ainsasse päeva mahtus ametlik programm, pidulikud kõned, teemakohased ettekanded, ajaviide ja maitsev õhtusöök. Kuna ka ilm soosis keskmiselt 130 osalejat, võime olla rotary-aasta peasündmusega rahul. RI ametlik esindaja PDG Maurice Halliday Šotimaalt õnnitles ja tänas  piirkonda õnnestunud konverentsi puhul.
Konverentsi ametlikus osas toimunud RI seadusandliku kogu esindaja valimisel sai enim hääli PDG Mikael Kietz, Ekenäs RK. Varuesindajaks valiti PDG Hannu Ervamaa, Eira RK-st.

Rotary-kevad on kiire aeg. Äsjatoimunud suured sündmused on kulutanud aktiivsete klubiliikmete jõudu, kuid veel on ees üritusi, kuhu eriti oodatakse osalema tulevasi presidente ja teisi võtmeametitesse asujaid. Olulisemad neist on piirkonna liikmeskonna-teemaline seminar 7.5.2014 Lindströmi hoones Helsingis ja Rotary Fondi nõupidamispäev 15.5.2014 Kalastajatorppas.

RI president Ron Burton peab liikmete värbamist meie organisatsiooni seisukohast keskseks küsimuseks. Liikmeskonna kasv on mitmete aastate jooksul peatunud nn  vanades rotary-riikides, nii USA-s, Inglismaal ja Austraalias – aga ka Skandinaavias. Kasvu võib täheldada Aasias, eriti Lõuna-Koreas, Tais, Taiwanis ja Indias. Ka Aafrikas on teatud kasv. Erinevalt muust Euroopast on Saksamaal õnnestunud äratada uus innustuslaine, mille põhjusi tasuks lähemalt analüüsida.

Kõikidel klubidel tuleks nüüd kohe registreerida tulevane president mainitud liikmeskonna-teemalisele seminarile, kus räägitakse ka järgmisest Rotary päevast, mis toimub  11.10.2014. Rotary päeva korralduse eest klubitasandil vastutab just tulevane president.

15. mail toimub piirkonna Rotary Fondi nõupidamispäev Kalastajatorppas. Osalema oodatakse  eelkõige fondi asjureid, klubide presidente ja tulevasi presidente. Sündmusel räägitakse, kuidas korraldada edukaid rahakogumisüritusi ja kuidas koostada head toetusetaotlust.

Kui piirkonna korraldatavad üritused tunduvad väsitavatena, siis tulemas on ka ajaviitelist tegevust!

Rotary piirkond 1420 osaleb nüüd esimest korda ”Maailmakülas”. 24.–25.5.2014 Helsingi Raudteeväljakul ja Kaisaniemes toimuval sündmusel osaleb üle 400 eksponendi. Meie piirkonnal on näituseboks kesksel kohal. Tutvustame oma tegevust, esitledes muuhulgas noorsoovahetust, võitlust lastehalvatuse vastu ning valmisolekut olla abiks katastroofitingimustes ShelterBoxide abil. Sündmuse territooriumil asuvale hiigelekraanile saame 20 sekundit kestva klipi, mis kordub mõlemal päeval 12 korda. Esinemislavadel jagame intervjuude vormis infot, mille täpsem sisu on alles kavandamisel. Näitusestendidel pakutakse kirjalikku materjali rotary-tegevuse kohta ja väikestel kuvaritel jooksevad videod erinevatest Rotary sündmustest piirkonnas. Kõige sellega soovime saada positiivset avalikkuse tähelepanu ja ka võimalikke liikmekandidaate meie klubidesse.

Olen juba varem reklaaminud 5.6.2014 Tai suursaatkonna korraldatavat sündmust”Magical Dances of Thailand” Rahvusooperis. Suursaatkond soovib, et sündmuse tulu läheks Uue Lastehaigla2017 toetusfondile, see on ka põhjus, miks meie piirkond on kaasatud korraldamisse. Sündmuse kohta leiab täpsemat infot piirkonna kodulehel.

Pileteid saab aadressi lippu.fi  kaudu hinnaga ą 22.50, kuid piirkonna igale Soome klubile saadetakse 4 piletit hinnaga ą 20.00.
Piletite eest palutakse maksta klubi nime ja selgitust ”Thai-Dance” kasutades Uue Lastehaigla korjanduskontole, mille rekvisiidid leiate piirkonna kodulehelt.

Sündmusele on palutud kõik piirkonna varasemad kubernerid ning see teenib ka nende iga-aastase kohtumise eesmärki. Loodan, et see suurepärane pakkumine toob kokku suure hulga meie piirkonna rotariaane suvisele sündmusele, kuhu tavaliselt vaid vähestel on võimalik osalema pääseda. Esineb klassikalise tai tantsu kõrget professionaalsust esindav tantsurühm (Department of Fine Arts, Ministry of Culture of Thailand). Sündmusel on võimalik tutvuda ka tai käsitööga selle erinevates vormides.

Pärast sellist valikut võivad klubid keskenduda oma pidulikele ketivahetusüritustele. Olen saanud arvukalt kutseid tähtsündmustele, suur tänu selle eest kutsujatele. Üritan osaleda eelkõige klubisündmustel, kus antakse üle need 21 PHF tunnustust, mille puhul olen saanud isiklikult otsustada, millistele teenekatele rotariaanidele need minu kuberneriaastal jagatakse.

Nii me siis suundumegi juba kettide vahetuse ja pidulike kõnede poole. Enne rotary-aasta vahetust on siiski veel palju ära teha. Seepärast soovin endiselt kõikidele jõudu selle aasta eesmärkide saavutamiseks.

Kaasakem Rotary ja muutkem ta nähtavaks!

Rotary-dollar on 0.74 eurosenti

Ilkka Torstila
Piirkonnakuberner 2013–2014

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.