Kuberneri kuukiri 5 – november 2009

Head klubide presidendid ja sekretärid, austatud rotariaanid

Pittsburghi Ülikooli viroloogialabori juhataja Jonas Salk oli esimene, kellel õnnestus 1955. aastal välja töötada lastehalvatuse vastane vaktsiin. Salk ei patenteerinud vaktsiini, vaid andis selle vabaks kasutamiseks, öeldes: ”Kellele kuulub minu lastehalvatuse vastane vaktsiin? Inimestele! Kas saaks patenteerida päikest?”. See humaanne tegu oli lastehalvatuse vastase ristiretke alguseks. Soomes tehti esimesed lastehalvatuse vastased vaktsineerimised kaks aastat hiljem ning Soome on juba kaua olnud vaba sellest haigusest. Rotary 1982. aastast kestnud unelm on lastehalvatusevaba maailm. Oleme selle unelma teostumisele väga lähedal, kuid vajame veel pingutusi viimaste  lastehalvatuse pesade hävitamiseks enne kui saame hakata unistama järgmisest humanitaarsest ristiretkest.

Novembrikuu Paul Harrise tsitaat

Rotary will continue to be charitable, but it can be more than that; let it remove the cause of that which makes charity necessary. (The Rotarian, August 1916)

Rotary Internationali kuu teema

Moto ”Ühiskonna teenimine kõrgemale isiklikest huvidest” kohaselt on rotariaanid juba üle 100  aasta teinud omakasupüüdmatut tööd teiste heaks. Juba esimesed rotary-klubid näitasid, et ka oma väikese tööpanuse abil võib saada silmapaistvaid tulemusi. Suuremate eesmärkide saavutamiseks on vaja ka raha. Oma klubi ressursid on mõneks ajaks piisavad, kuid mis saab edasi?  Seda arutati ka juba Rotary algusaegadel. Lahenduseks loodi RI selle kuu teema andnud Rotary Fond. See on kasvanud tagasihoidlikust algusest maailma suurimaks eraomanduses olevaks toetusfondiks, mille lihtne missioon on ”Teha maailmas head”. Koostöös WHO ja teiste organisatsioonidega läbiviidav lastehalvatuse hävitamisprogramm PolioPlus on Rotary Fondi silmapistvaim projekt. Selle kõrval teeb fond head tööd rahvusvahelise üksteisemõistmise suurendamiseks, haiguste ravimiseks ja nälja leevendamiseks, hariduse ja lugemisoskuse edendamiseks. Peamiseks meetodiks on kahe riigi rotariaanide vahelised ühisalgatused – Matching Grant projektid. Loomulikult tahame me kõik teha maailmas head.

Koolituspäevad

Meie piirkonna Rotary-teadmisi pakkuvad teemaõhtud on alanud. Teemadeks on:Kommunikatsioonitegevus ja avalik kuvand, Uute liikmete koolitamine, Rotary Fond rotary-liikumise osana. Klubid on juba varem saanud infot nende sündmuste kohta, siiski lisan ajakava ka sellele kirjale. Teemaõhtud on avatud kõikidele asjast huvitatud rotariaanidele olenemata nende ametist klubis või Rotary-staa˛ist. Soovin, et presidendid kannustavad oma klubide liikmeid osalema veel toimumas olevatel sündmustel.

Piirkonna iseseisvuspäeva pidu

Piirkonna rotariaane koos abikaasadega kutsutakse traditsioonilisele iseseisvuspäeva tähistamispeole restorani Kalastajatorppa 6.12.2009 kell 19. Munkkiniemi RK saadab seoses sellega eraldi kutse.

Kuberneri klubivisiidid

Oktoobri lõpu seisuga olen koos oma abikaasa Sirkka-Liisaga külastanud 45 Soome ja 14 Eesti klubi. Oleme näinud arvukalt häid näiteid rotary-tegevusest.  Viimase 15  klubivisiidi kuupäevad ja kellaajad leiate piirkonna kodulehelt www.rotary1420.org.

Kohustuslikud toimingud

• Klubide sekretäridele on saadetud arve Soome Rotary ja meie piirkonna aastamaksude kohta, mis tuli maksta 15. oktoobriks. Mõne klubi maksud on veel laekumata.
• On klubisid, kellel on veel maksmata 1.juuli seisuga poolaastamaksud RI-le. Samuti ei ole veel saadetud RI-le kõiki poolaastaraporteid.

Aktuaalset

• Oktoobri osalemisstatistika tuleb kanda SR liikmete andmesüsteemi hiljemalt 15.10.
• Soome Rotary on neljandat korda  kuulutanud välja parima Rotary-teemalise kodulehe  võistluse. Ükski varasematest auhindadest ega tunnustustest ei ole sattunud meie piirkonda. Oleks viimane aeg see puudus kõrvaldada. Võistluskutse on lisas.
• Piirkond 1410 on kõikidele Soome rotariaanidele kinkinud oma tellitud kliimamuutust käsitleva brošüüri. Asekubernerid jagavad brošüürid klubidele lähiajal. Tutvuge ja mõelge!
• Soome Rotary sisemiseks kasutuseks mõeldud lehekülgi on täiendatud. Täienduste loetelu on lisas.
• Montreali konvendil on võimalik saada näitusepinda oma klubi või projekti tutvustamiseks. Asjassepuutuv teade on lisas.

Rotary-dollar

Rotary-dollari kurss novembris  on 1 USD = 0,68 EUR.

Edukat novembrit!

Aatos Lahtinen
DG 2009-10
Liitteet:
• Koolituskalender koos toimumiskohtadega
• Restoranis Kalastajatorppa toimuva iseseisvuspäeva peo eelteade
• Parima kodulehe võistlus 2009
• Soome Rotary sisemiseks kasutuseks mõeldud lehekülgede täiendused septembris
• Teade Montreali konvendi näitusepindade kohta

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.