Kuberneri kuukiri 3 – september 2009

Head klubide presidendid ja sekretärid, austatud rotariaanid

Kergejõustiku maailmameistrivõistlused kogusid jälle tugitoolisportlased teleri ette kaasa elama oma lemmikute edule. Soomlasi taas ei soosinud õnn piisavalt. Kellel jäi edust puudu üks sentimeeter, kellel üks sekund, kellel veel veidi enam. Võistlused said läbi ja oleme naasnud argiaskelduste ja rotary-harrastuste juurde. Rotarys ei ole vajadust võistelda, kuid saab kergejõustiklaste kombel pürgida uute eesmärkide ja väljakutsete poole.

Septembri Paul Harrise tsitaat

Rotary must make haste even to keep up; but we must do more, we must lead.
(Message to 1917 RI Convention, Atlanta, USA)

Rotary Internationali kuu teema

Maailm ilma uute põlvkondadeta on väljasurev maailm. Sama kehtib rotary-maailma kohta. Selle meelespidamiseks on RI nimetanud septembri uute põlvkondade kuuks.  Noorte olulisusele viitab ka RI 1949.a.  deklaratsioon: ”Iga rotariaan peab osalema uute põlvkondade teenimises, sest noorsugu on ühiskonna tähtsaim jõud.”

Traditsioonilisi uute põlvkondade teenistuses olevaid programme on mitmeid. Soome Rotary-klubid on pikka aega olnud eriti aktiivsed noorsoovahetuses. Piirkonna klubid on koos naaberklubidega korraldanud RYLA seminare, kus noortele on pakutud juhtimiskoolitust. Klubi võib ka asutada oma mõjupiirkonda Rotaract-klubi alla 30-aastastele noortele. Need programmid on nii noorte kui ühiskonna teenistuses. Samal ajal ehitavad nad ka Rotary tulevikku, suurendades noorte  teadlikkust meie organisatsiooni suhtes. Paljud klubid on lisaks algatanud uute põlvkondade heaks toimivaid oma projekte.

Uute põlvkondade kuul on hea meeles pidada, et ka Rotary-klubi sureb ilma uute liikmeteta välja. Klubi aktiivsust saab lisada ja keskmise vanuse tõusu piirata, kutsudes  paljulubavaid noori klubi liikmeteks.

Kuberneri valimine

Meie piirkonna kuberner rotary-aastal 2010 – 2011 on Hannu Ervamaa (Eiran RK) ja aastal 2011 – 2012 Mikael Kietz (Ekenäs RK). Pärast neid  vajab piirkond taas uut põlvkonda. Palun klubisid teha ettepanekuid piirkonnakuberneri kandidaatide osas rotary-aastaks 2012 – 2013, kasutades käesoleva kirja lisas olevat vormi. Asjakohaselt täidetud vorm koos võimalike lisadega tuleb saata mulle suletud ümbrikus nii, et see saabuks minule hiljemalt 2.11.2009 kell 16.00. Ümbrikule tuleb märkida Governor 2012 – 2013. Pärast tähtaega saabunud ettepanekud ei lähe arvesse.

Kuberneri klubivisiidid

Augusti lõpu seisuga olen koos abikaasa Sirkka-Liisaga külastanud seitset Soome ja kümmet Eesti klubi. Rotary-tegevuse mitmekesisus paistab selgelt klubide profiilist.
Tulevaste klubivisiitide kuupäevad ja kellaajad leiate piirkonna koduleheltwww.rotary1420.org.

Kohustuslikud toimingud

Juulis tuli teha poolaasta raport (SAR) ja saata see RI  Zürichi büroosse. Raportil pidi olema presidendi ja sekretäri allkiri. Juulis tuli maksta ka RI per capita maksud poole aasta eest. Klubidel, kes seda ei ole veel teinud, tuleks kiiresti tegutseda.

Piirkonnakonverents
Piirkonnakonverents peetakse Helsingis, Munkkiniemis 3.- 4.10. Seal tutvustatakse mitmekesisel moel rotary-tegevust ja veedetakse meeldivalt aega. Konverentsile saab registreeruda piirkonna kodulehe www.rotary1420.org kaudu. Head klubide presidendid, öelge oma klubides, et kõik piirkonna rotariaanid on oodatud konverentsile. Koos konverentsiga peetakse ka piirkonnakoosolek, kuhu igal klubil on õigus saata oma häälte arvule vastav arv esindajaid.

Aktuaalset

• Augusti osalemisstatistika tuleb sisestada SR liikmete andmesüsteemi hiljemalt 15.9.
• Helsinki City West RK on muutnud koosolekukohta. Uus koht on restoran Casa Mare, Gyldenintie 6, Lauttasaari.
• Soome Rotary sisest liikmetele mõeldud veebilehte on muudetud. Muudatuste loend on lisas.

Rotary-dollar

RI või Rotary Fondi maksude arvestamiseks kasutatakse dollari väärtuse ekvivalendina kord kuus kindlaks määratud rotary-dollarit. Selle kurss on endiselt 1 USD = 0,73 EUR.
Viljakat septembrit!

Aatos Lahtinen
DG 2009-10

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.