Kuberneri kuukiri 12 – juuni 2010

Head klubide presidendid ja sekretärid, austatud rotariaanid

Einsteini relatiivsusteooria järgi kulub aeg seda aeglasemalt, mida kiiremini me ise liigume. Füüsikast pärit tõde on, et me liigume peadpööritava kiirusega. Maakera pöörlemiskiirus ümber oma telje viib meid edasi 230 meetrit sekundis. Maa jookseb oma orbiidil Päikese ümber 30 kilomeetrit sekundis ja Päike omakorda kihutab mööda Linnurada 220 kilometrit sekundis.

Hoolimata sellest hoost tundub mulle, et viimasel aastal on aeg Einsteini eirates kapanud käsitamatu kiirusega. Just äsja olime rotary-aasta alguses ja nüüd oleme juba jõudmas selle viimasesse kuusse ning mina kirjutan oma kuberneriaasta viimast kuukirja. Meeles välgatab möödakihutavaid pilte  rohkeid elamusi pakkunud klubivisiitidest, rikastavatest vestlustest  klubide juhatustega, klubide plaane enesekindlalt tutvustavatest presidentidest, innukast jutuvadast enne koosoleku algust. Meelde tuleb sõbralikkus, millega mind ja Sirkka-Liisat võeti klubides vastu ja hoolitsus, millega meid läbi koosoleku ümbritseti. Kõik need mälestused säilivad meie mälus kui kingitus, mille kuberneriaasta meile andis. Jah, Sirkka-Liisa ja minä oleme saanud palju sellest aastast. Oleme samas ka õppinud Rotary kohta rohkem selle aasta jooksul kui kõikidel varasematel aastatel kokku.  Loodan, et see positiivne tunne ei ole ühepoolne, vaid et meie külaskäikudest on olnud ka teile, head sõbrad rotariaanid, rõõmu ja kasu ning see on aidanud teid oma tegevuses klubi ja selle projektide heaks. Pidage meeles, et Rotary tulevik on endiselt teie kätes.

Juunikuu Paul Harrise tsitaat

The foundation upon which Rotary has been built is friendship; on no less firm foundation could it have stood. (The Founder of Rotary)

Rotary Internationali kuu teema

RI on nimetanud juuni rotary-sõpruse kuuks.  Noor Chicagosse kolinud jurist Paul Harris tundis alguses end seal üksikuna ja igatses sõprust. Ta oleks võinud leida sõpru liitudes Chicago juristide ühendusega, kuid tal oli parem mõte. Ta asutas oma klubi, kus valitses tema enda väljamõeldud klassifikatsioonisüsteem. Igalt elualalt võis klubis olla vaid üks esindaja. Paul Harrise eesmärk oli sel moel tekitada sõprust erinevaid ameteid pidavate inimeste vahel. Igal rotariaanil on siis oma klubis sõprusring, kes muudab elu rikkamaks. Sõpradega saab jagada nii rõõme kui muresid ning neilt leiab alati vajaduse tulles tuge ja abi. Sõprade hulgas õpib alati midagi uut.

Paul Harrise idee ametite ja elualade piire lõhkuvast sõprusest oli iseenesest väga ettenägev. Tänapäeva ühiskonnas on informatsiooni hulk sedavõrd suur, et keegi ei suuda omada mitmeid valdkondi hõlmavaid teadmisi nii, nagu seda sai kasvõi 1905. aastal. Teiselt poolt ei ole selle järele vajadustki. Piisab, et ühiskond on võrgustunud nii, et igaks ülesandeks leidub alati oskustega tegija. Rotary-liikumine on selline  üle ameti- ja erialapiiride ulatuv, sõprusel põhinev võrgustik, mis suudab soovi korral peaaegu kõike. Hoidkem siis sõprust.

RI Presidendi tunnustus

President John Kenny on tunnustanud oma aukirjaga kuutteist meie piirkonna klubi. Aukirjad jagatakse järgmisel sügisel piirkonnakonverentsil. Õnnitlused tunnustusesaajatele!

Aktuaalset

  • Maikuu osalemisstatistika tuleb sisestada SR liikmete andmesüsteemi hiljemalt 15.6.2010.
  • Soome Rotary sisemiseks kasutuseks mõeldud lehekülgi on täiendatud. Täienduste loetelu on lisas
  • Klubid, kes ei saada oma esindajat Montreali konvendile, võivad volitada DGE Hannu Ervamaad neid esindama.
  • Juuni on presidendikettide vahetuse aeg. Head presidendid, ärge unustage anda oma järglasele üle ka kõiki neid praktilisi teadmisi, mida ta vajab oma ametis.

Rotary-dollar

Kreekast alanud Euro nõrgenemine on muutnud ka rotary-dollari kurssi. Juunikuu kurss on 1 USD = 0,79 EUR.

 

Tänan teid kõiki selle ainulaadse aasta eest!

Aatos Lahtinen
DG 2009–10

See sait kasutab küpsiseid, et pakkuda teile paremat sirvimiskogemust. Seda veebisaiti sirvides nõustute küpsiste kasutamisega.